3 največji hekerski napadi v zgodovini

V IT industriji je bilo v preteklosti že nešteto hekerskih napadov. Kibernetski napadi puščajo dolgotrajne posledice, tako v organizacijah, kot tudi med uporabniki informacijske tehnologije. V tem blogu se bomo dotaknili treh največjih hekerskih napadov v zgodovini, ki so pritegnili pozornost javnosti in nas resno opozorili na pomen varnosti in zasebnosti v digitalnem svetu.

  1. Yahoo – spletni gigant napaden s strani hekerjev

V letu 2013 in 2014 je Yahoo doživel hekerski napad, ki je prizadel več kot 3 milijarde uporabnikov. Zaradi varnostne ranljivosti, so hekerji pridobili osebne podatke uporabnikov, vključno z imeni, e-poštnimi naslovi, telefonskimi številkami in celo gesli. Predstavljamo si lahko, kakšen šok je bil to za podjetje in predvsem za uporabnike, ki so jim podatke zaupali.

 

  1. Equifax – primer, ko so ukradli osebne podatke

Leta 2017 se je zgodil velik kibernetski napad na Equifax. Gre za eno največjih kreditnih poročevalskih podjetij na svetu. Nestabilnost sistema je privedla do tega, da so imeli napadalci dostop do podatkov in sicer 147 milijonov ljudi. Ukradli so imena, podatke socialnega zavarovanja, naslove in številke kreditnih kartic.

 

  1. Marriot international – nepričakovan udarec za goste

Od leta 2014 do 2018 je bil Marriot International tarča dolgotrajnega hekerskega napada. V tem času je prizadel več kot 500 milijonov gostov. Računalniški vsiljivci so izbrskali imena, naslove, telefonske številke, številke kreditnih kartic ter celo podatke o potnih listih gostov.

Trije opisani kibernetski napadi, ki veljajo za ene največjih v zgodovini, nas opozarjajo na to, kako zelo so podatki v digitalnem svetu ranljivi. Obenem so tudi opomin, da niti največje korporacije niso imune na hekerske napade.

Pri VitalIT se zavezujemo k zagotavljanju varnosti in zasebnosti naših strank. Kombinacija najnovejših varnostnih rešitev, strokovnega znanja in izkušenj našega tima, zagotavlja zaščito vaših podatkov in ohranjanje digitalne varnosti.

Varnost na spletu je skupna odgovornost. Bodite pozorni na varnostne ukrepe. Skupaj gradimo varnejši svet.

 

Ekipa VitalIT