Kaj je kibernetska varnost?

O tem, kaj je kibernetska varnost, obstaja vrsta različnih mnenj. Nanjo lahko, denimo, gledamo s stališča IT oddelka ali s stališča vodstva podjetja.

IT oddelku je pomembno, da sistem, ki ga imajo v oskrbi, deluje nemoteno, da so vsi uporabniki varni in vse naprave zaščitene, da obstajajo postopki za rezervno kopiranje podatkov (in restavracijo teh) in podobno.

Vodstvu podjetja pa pomembno, da so vitalni podatki podjetja na varnem, da so ti vedno na voljo tistim zaposlenim, ki imajo primerne pravice za dostop, da ne odtekajo iz podjetja in da je kibernetska varnost na takem nivoju, da omogoča podjetju nemoteno poslovanje.

Če pa že pride do kakšnega varnostnega problema (incidenta), pa morajo biti na mestu varovalke, ki omogočajo hiter, po možnosti avtomatiziran odziv in rešitev.

Gradniki kibernetske varnosti

Potrebe podjetij po informacijski in kibernetski varnosti se zagotovo precej razlikujejo glede na samo naravo njihovega dela oz. panogo, v kateri delajo. Na grobo pa vseeno lahko določimo osnovne gradnike varnosti:

 • Varnost naprav
  (računalniki, strežniki, mobilne naprave, IoT naprave, senzorji, …),
 • Varnost identitete uporabnikov,
 • Varnost omrežja,
 • Varnost aplikacij,
 • Varnost informacij in podatkov,
 • Zagotavljanje hitrega odziva in okrevanja po varnostnih dogodkih
  (incidentih).

V Vitalit smo prepričani, da kibernetska varnost ne more biti zgolj produkt, ki se ga kupi, namesti in konfigurira in tako podjetje reši vse probleme s kibernetsko varnostjo. Resnica je v bistvu prav nasprotna. Celovita ureditev IT varnosti v podjetju pomeni za podjetje več dela, več zavedanja o potencialnih nevarnostih, več aktivne participacije zaposlenih.

Najšibkejši člen IT varnosti

Kibernetska varnost je proces, je serija ravnanj in opravil, katerih cilj je venomer stremeti v smeri čim bolj kibernetsko varnega podjetja. In v tem stremljenju imajo največjo vlogo uporabniki, ker so ti, vedno najšibkejši člen vsakega IT varnostnega sistema.

Podjetja se torej morajo zavedati, da ni dovolj, da se v podjetje namestijo sodobne varnostne rešitve v smislu požarnih pregrad najnovejše generacije (next gen firewall) ali sistemi EDR (endpoint detection and response).

Aktivno je treba izobraževati tudi uporabnike, da poznajo najnovejše dobre prakse kibernetske varnosti in znajo razpoznati, denimo, poskuse ribarjenja za njihovimi prijavnimi podatki, in podobno.

Kako vam lahko pomagamo?

Za učinkovito vpeljavo sodobnih kibernetskih varnostnih sistemov je potreben poseben set znanj in veščin in naši strokovnjaki v podjetju Vitalit jih imajo.

Po domače povedano, znati je treba razmišljati kot tipičen heker, poznati je treba praktično vsa orodja in tehnologije, ki jih poznajo tudi ti kriminalci, znati je treba reševati najzahtevnejše probleme, ob tem pa imeti visoko razvit moralni čut in vedeti kje so meje zakonitega.

Vavčerji DIH Slovenija – sofinanciranje do 60%

Vpisani smo v katalog Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIH) in zato lahko za naše storitve pridobite tudi Vavčer za kibernetsko varnost, ki ga zagotavlja Slovenski podjetniški sklad.

Vavčer za kibernetsko varnost lahko porabite za dve vrsti storitev:

 • Sistemski varnostni pregled (sofinanciranje za največ 60% stroška, oz. največ 5.000 EUR),
 • Penetracijsko testiranje (do 60% sofinanciranje oz. največ 10.000 EUR).

Potrebno pot do pridobitve vavčerja dobro poznamo, zato lahko računate na nas, da vam bomo pomagali na vsakem izmed korakov.

Postopek za pridobivanje vavčerja se torej začne s tem, da nas čim prej kontaktirate. Zato ne odlašajte in izpolnite prijavni obrazec, nam pišite ali nas pokličite.

Ste pripravljeni na resnično spremembo? Zgradimo to stvar skupaj!